Osuuskunta Opetus ja ohjaus järjestää erilaisia koulutuksia hankkeiden puitteissa
Ilmoittaudu mukaan koulutuksiimme!
S2-opetuksen kulmakiviä
Perusopetuksen, vapaan sivistystyön ja toisen asteen suomi toisena kielenä -opettajille suunnattu kokonaisuus, jossa tutustutaan usein haasteellisiksi koettujen aiheiden kohtaamiseen. Koulutus sopii kaikille vieraskielisten oppijoitten kanssa työskenteleville. Koulutus on käytännönläheinen, ja kehittämistehtävät sovelletaan omaan työhön.
Aikuisoppijan lukutaidon vahvistaminen, 12 op
Koulutus sopii kaikille aikuisten S2-opettajille, joiden ryhmissä on haasteita lukutaidossa, lukunopeudessa tai luetun ymmärtämisessä. Kohderyhmää ovat vapaan sivistystyön, ammatillisen aikuiskoulutuksen ja koto-koulutuksen opettajat sekä muut opettajat, jotka opettavat tai ovat siirtymässä opettamaan hitaita ryhmiä tai lukutaitoryhmiä.
Yleiset kielitutkinnot
Onko sinulla hyvä kielitaito, mutta ei virallista todistusta siitä? Kaipaako CV:si päivitystä työpaikan hakua varten? Oletko lähdössä ulkomaille ja haluat varmistua kielitaitosi riittävyydestä? Tervetuloa testaamaan kielitaitosi englannin, ranskan, saksan, venäjän, ruotsin, saamen tai suomen kielessä! Yleiseen kielitutkintoon voi osallistua kuka tahansa.
Osuuskunta Opetus ja ohjaus järjestää em. kielissä ylimpien taitotasojen virallisia kielitestejä (Yleinen kielitutkinto). O&O ei arvioi testejä. Kaikki Yki-testit lähetetään Jyväskylän yliopistoon arvioitaviksi. Myös testitehtävät on laadittu Jyväskylän yliopistossa, jossa Soveltavan kielentutkimuksen keskus koordinoi koko Suomen Yleisiä kielitutkintoja. Todistuksen testistä kirjoittaa Jyväskylän yliopisto, ja sen saa noin 1-2 kuukauden kuluttua testistä kotiosoitteeseen.
Opetus ja ohjaus järjestää Yleisiä kielitutkintoja seitsemässä kielessä seuraavasti:
- englanti, keskitaso ja ylin taso
- suomi, keskitaso ja ylin taso
- ruotsi, keskitaso ja ylin taso
- espanja, ylin taso
- ranska, ylin taso
- saame, ylin taso
- saksa, ylin taso
- venäjä, ylin taso
Testipäivät ja ilmoittautumisajankohdat löytyvät Opetushallituksen sivuilta https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/tutkintopaivat-ja-paikat
Effective Start for L2 L earners
Erasmus+ -project 9/2024 – 8/2026
Project number: 2024-1-FI01-KA210-ADU-000248679
Starting date: 27.9.2024
Project partners: Osuuskunta opetus ja ohjaus, Finland as coordinator and Tartu Rahvaülikool, EE as partner
Hankkeen tavoitteena on kehittää malli, joka auttaa äskettäin maahan tulleita aikuisoppijoitan löytämään oman kotoutumispolkunsa. Malli koostuu henkilökohtaisesta ohjauksesta, joka viitoittaa tietä jatko-opintoihin ja työllistymismahdollisuuksiin, sekä tehokkaasta kielen ja tietotekniikkataitojen opetuksesta. Käytännön testaus tapahtuu kummassakin partnerimaassa järjestettävillä pilottikursseilla. Osallistujien sitouttamiseen ja motivointikeinoihin kiinnitetään erityistä huomiota.
The aim of the project is to promote the integration and inclusion of newly arrived immigrants by developing a training model to help them find their own integration pathway. The model consists of continuous individual tutoring combined with effective language and ICT training. In addition, the model includes information about training and employment possibilities and requirements. A pilot course will be arranged in both countries to test the model in practice.
Koulutus hitaasti etenevien S2-ryhmien ja aikuisten lukutaidon opettajille, 12 op
Koulutus sopii kaikille S2-opettajille, joiden ryhmissä on haasteita lukutaidossa, lukunopeudessa tai luetun ymmärtämisessä. Kohderyhmää ovat vapaan sivistystyön, ammatillisen aikuiskoulutuksen ja koto-koulutuksen opettajat sekä muut opettajat, jotka opettavat tai ovat siirtymässä opettamaan hitaita ryhmiä tai lukutaitoryhmiä. Osallistujilta edellytetään opettajan koulutusta (luokanopettaja, erityisopettaja, kielten aineenopettaja tai vastaava tutkinto). Kokemus aikuisten maahanmuuttajien opettamisesta on eduksi.
Suomen ulkopuolella opiskelleilla on oltava vastaava opettajan koulutus kotimaastaan, tutkinto rinnastettu ja suomen kielen taitotaso C1.
Tavoitteena on vahvistaa opettajan perustaitotietoisuutta ja antaa valmiuksia lukutaidon, monilukutaidon ja heikosti lukevien opetukseen. Koulutus vahvistaa didaktisia taitoja ja kulttuurisensitiivisyyttä sekä kielitietoista lähestymistapaa ja mahdollisten oppimisvaikeuksien tunnistamista.
Koulutukseen kuuluu kahdeksan lähiopetuspäivää sekä työskentelyä verkossa. Lähiopetus suoratoistetaan, joten osallistua voi myös omalta paikkakunnalta. Kaikkiin aihekokonaisuuksiin liittyy tehtävä, ja lisäksi pidetään oppimispäiväkirjaa. Koulutukseen kuluva aika, laskennallisesti 324 tuntia, kannattaa huomioida omissa ajankäyttösuunnitelmissa.
Lähiopetukseen voi osallistua paikan päällä tai kotona, mutta luentoja ei tallenneta. Lähiopetus järjestetään Helsingin aikuisopistossa, Runeberginkatu 22-24, 00100 Helsinki.
Kouluttajat ovat Minna Intke-Hernandez, Sanna Markkanen, Aivi Hämäläinen, Anu Arvonen, Ferdinand Garoff, Heidi Hussa, Réka Aarnos, Pertti Pyhtilä ja Johanna Heimonen.
Kohtaamisia koulussa, 10 op
Kohtaamisia koulussa on perusopetuksen, vapaan sivistystyön ja toisen asteen opettajille suunnattu kokonaisuus, jossa tutustutaan usein haasteellisiksi koettujen aiheiden kohtaamiseen. Koulutus sopii sekä suomenkielisten että vieraskielisten oppijoitten kanssa työskenteleville. Koulutus on käytännönläheinen, ja kehittämistehtävät sovelletaan omaan työhön. Lähiopetusta ei ole, joten koulutukseen voi osallistua mistä tahansa eikä työaikaa tarvitse käyttää.
Koulutukseen voivat hakea lasten, nuorten tai aikuisten opettajat oppilaitostyypistä riippumatta. Opettajan kelpoisuus vaaditaan (luokan-, aineen- tai erityisopettaja tms.), sekä voimassaoleva työsuhde opetusalalla.
Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa henkilöstökoulutusta, ja osallistujalle maksuton.
Kouluttajat: PsM, psykoterapeutti Laura Blomqvist, PsT, psykoterapeutti Ferdinand Garoff, FM Tiina Vitka, PsT, psykoterapeutti Petra Waris ja FT Marja Seilonen.